Vereniging

A.S.V.Gay is dé Amsterdamse studentenvereniging voor homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en queer studenten! De vereniging bestaat pas sinds maart 2010, maar is in deze jaren uitgegroeid tot een vereniging van ruim 300 leden.

Elke woensdag borrelen we vanaf 21.00 uur in bar Amstel54 aan de Amstel, waarbij ook niet-leden van harte welkom zijn! Naast de reguliere borrels worden er nog vele andere activiteiten georganiseerd. Onze ruim 20 commissies organiseren vol overgave feesten, weekendjes weg (naar onder andere Gent, Praag, Berlijn, Parijs en Brussel), ons eigen opgezette hockeyteam en een boot in de Canal Parade tijdens de Amsterdam Gay Pride! Naast een hoop gezelligheid schenkt A.S.V.Gay ook aandacht aan de maatschappelijke positie van de homoseksuele studenten in Amsterdam. Door middel van congressen (Homoseksualiteit en gender non-conformiteit), symposia (Homosexuality in Sports), een sponsorloop voor het Aidsfonds en uitstapjes naar bijvoorbeeld een expositie over transgenders en homoseksualiteit in het dierenrijk proberen we meer aandacht te geven aan de positie van de LHBTQ+'ers in onze maatschappij, binnen én buiten de vereniging.

Voor diegenen die het lastig vinden om in hun eentje naar een borrel te komen hebben we onze speciaal opgerichte vertrouwenspersonencommissie. Via deze commissie word je gekoppeld aan een borrelbuddy, zodat je op de borrel alvast wat mensen kent. Bij deze commissie kun je ook altijd terecht als je vragen hebt over homoseksualiteit of met andere problemen zit. Je kunt contact met hen opnemen door te mailen naar vertrouwenspersoon@asvgay.nl.

Kortom: Ben jij homo, lesbisch, biseksueel, transgender, queer of hetero? Wil je graag Amsterdam wat beter leren kennen en in contact komen met homoseksuele mede-studenten? Kom dan snel langs op een van de borrels en ontdek hoe leuk het is om lid te zijn van A.S.V.Gay!

Geschiedenis

In augustus 2009 constateerden vier homoseksuele studenten van de Hogeschool van Amsterdam en van de Universiteit van Amsterdam dat de mogelijkheden om een informeel en professioneel netwerk op te bouwen in Amsterdam beperkt was. Al snel ontstond het plan om een studentenvereniging voor Amsterdamse lesbische, gay, biseksuele en transgender studenten op te zetten.

De groep zocht contact met bestaande LGBT-studentenverenigingen in Groningen (Ganymedes) en Utrecht (UHSV Anteros), en met Amsterdamse en landelijke groepen die het idee zouden kunnen ondersteunen. Zo werden contacten gelegd met het COC, UvAPride, Folia, Expreszo en PANN. De reacties waren enthousiast; vanuit diverse hoeken kwam ondersteuning. In het voorjaar van 2010 was de oprichting van de Amsterdamse Studenten Vereniging Gay een feit.

Onder leiding van het oprichtingsbestuur konden de eerste leden in juni 2010 zich voor de studentenvereniging A.S.V.Gay inschrijven. Vanaf september 2010 gingen ook de eerste commissies (activiteiten-, nieuwsbrief-, borrel-, feest- en vertrouwenspersonencommissie) met succes van start.

Missie & Visie

Onderling contact Door het creëren van een digitaal en fysiek platform voor LHBTQ+-studenten op de hogescholen en universiteiten van Amsterdam wordt het makkelijker om elkaar te vinden, op te zoeken en gezamenlijk activiteiten te ondernemen.

Zichtbaarheid Met het oprichten van de verenging willen we de zichtbaarheid van LHBTQ+-studenten bevorderen. Een grote vereniging maakt ons tot een factor van betekenis binnen de Amsterdamse studentenpopulatie.

Acceptatie en zelfacceptatie Amsterdam staat bekend als ‘gay capital’, maar toch is A.S.V.Gay van mening dat er nog altijd veel kan worden verbeterd aan de acceptatie van homoseksualiteit. Door actief samenwerking te zoeken met open minded heterostudenten in gay-straight-alliances op thema’s die voor elke student van belang zijn hoopt A.S.V.Gay de acceptatie van LGBT-studenten aanzienlijk te vergroten.

Daarnaast laat A.S.V.Gay door het bieden van een platform voor LHBTQ+-studenten zien dat deze jongeren geen uitzondering vormen. De vereniging verwacht dat daarmee het proces om de eigen geaardheid te accepteren wordt vergemakkelijkt.

Tenslotte hoopt A.S.V.Gay een schakel te zijn tussen LHBTQ+-studenten en verschillende hulpinstanties en daarmee de stap om hulp te zoeken bij (zelf-)acceptatieproblemen te verkleinen.

Emancipatie LGBT-studenten vormen op de hogeschool en universiteiten een minderheid. Hun bijzondere positie, als student en later als professional, wordt lang niet altijd herkend. Slechts weinig initiatieven houden zich specifiek bezig met de maatschappelijke situatie en de professionele vraagstukken van LHBTQ+-studenten. A.S.V.Gay hoopt hierin verandering te brengen: door het behartigen van de belangen van LGBT-studenten en het op de kaart zetten van hun specifieke behoeftes en onderzoeksvragen.

Integratie Een veelgehoorde klacht over homoseksuelen is dat ze zich terugtrekken in hun eigen ‘wereldje’. A.S.V.Gay wil zich juist niet afscheiden van heterostudenten, maar daarentegen een goede samenwerking met heterostudenten ontwikkelen in de vorm van gay-straight-alliances, zowel op maatschappelijk als op gezelligheidsgebied.

Of lees ons meerjarenplan hier.

Borrels

De borrel van A.S.V.Gay vindt wekelijks plaats in bar Amstel54 – vlakbij het Rembrandtplein – op woensdagavond. Hier komen onze leden samen op een informele wijze waarbij het makkelijk is om met elkaar te praten onder het genot van één of meerdere drankjes.

Is alleen naar de borrel komen voor je toch nog een te grote drempel? Dan kan het fijn zijn om samen met iemand naar de borrel te gaan die al wel wat mensen kent binnen de vereniging. Vertrouwenspersonen kunnen in dat geval fungeren als “Borrelbuddy” en je op die manier een beetje kennis laten maken met de vereniging en haar leden. Mocht je verder moeite hebben met het zetten van de eerste stappen binnen de LHBTQ+-community en/of onze vereniging dan kun je altijd contact opnemen met onze vertrouwenspersonen via vertrouwenspersoon@asvgay.nl. Uiteraard nemen ze alle mogelijke discretie en vertrouwelijkheid in acht.

Wat: reguliere A.S.V.Gay borrel
Waar: Amstel Fifty Four
Adres: Amstel 54, 1017 AB, Amsterdam
Wanneer: iedere woensdag
Hoe laat: 21:00-02:00